W Ogrodzie Dendrologicznym pojawiły się już pierwsze oznaki wiosny, które również zwiastują nam otwarcie nowego sezonu Ogrodów – to już 30 kwietnia. W tym roku ze względu na szeroki zakres prac związanych z inwestycją zmieniliśmy organizację ruchu.
Dla naszych gości przygotowujemy nowe wejście do Ogrodu, które będzie jedynym wejściem w tym roku. Z głównej drogi drogowskaz będzie kierował odwiedzających na parkingi znajdujące się za Oranżerią. Po pozostawieniu auta goście będą kierowani drogą przy szkółce do nowego wejścia na teren Ogrodów. Przy wejściu będzie znajdowała się kasa oraz kawiarnia ,,Lawenda”. Znany wszystkim, mistrz sztuki kulinarnej kucharz Grzegorz będzie serwował ciepłe i zimne napoje, desery, lody i ciepłe posiłki. W weekendy gości będzie witał zapach grillowanych kiełbasek. Przy kawiarni będzie zorganizowana strefa odpoczynku, gdzie każdy będzie mógł usiąść i zjeść na łonie natury. W nowej strefie wejściowej planujemy sezonowo sprzedawać rośliny kwitnące występujące w Arboretum. W tym czasie w ogrodzie będą rozkwitać rododendrony, magnolie, azalie i lilaki których zapach będzie umilał naszym gościom odwiedziny.
Serdecznie zapraszamy do Ogrodu bo ten sezon będzie wyjątkowy nie tylko ze względu na zmiany zachodzące w przyrodzie ale również widoczne zmiany związane z modernizacją Ogrodu: powstające place zabaw, wiaty biesiadne, miejsca odpoczynku, iluminacje i remontowane zabytkowe obiekty. Mamy nadzieję, że te czasowe utrudnienia nie będą przeszkodą do odwiedzenia ogrodu.
Ogród pełen atrakcji i nowych możliwości… również kulinarnych.
Koniec prac inwestycyjnych zdecydowanie uatrakcyjni ofertę Ogrodów Przelewice.
Ponad 30 hektarowy Ogród Dendrologiczny, przestronne pokoje i apartamenty, nowocześnie wyposażone sale konferencyjne, sprawią, że Przelewicki Pałac będzie idealnym miejscem do organizacji szkoleń, konferencji, różnorakich przyjęć okolicznościowych i bankietów. Naszą ofertę skierujemy zarówno do indywidualnych turystów, grup zorganizowanych, a także firm, stowarzyszeń i innych instytucji.
W pięknych wnętrzach Pałacu historia przeplatać się będzie z nowoczesnością. Do dyspozycji gości przekażemy 16 komfortowo wyposażonych pokoi z widokiem na zabytkowy folwark lub Ogród Dendrologiczny. Trzy sale konferencyjne różnej wielkości z nowoczesną technologią multimedialną pozwolą na organizację wielu szkoleń i konferencji z różnych dziedzin.
Swoje oblicze zmieni również pałacowa restauracja. Choć jej położenie nie ulegnie zmianie, będzie ona zdecydowanie większa. Dla naszych gości przygotowane zostaną trzy klimatycznie urządzone sale restauracyjne. Do restauracji prowadzić będą dwa zewnętrzne ciągi komunikacyjne, znajdujące się z obu stron pałacowego tarasu. Oba wejścia będą bardzo mocno poszerzone, a jedno z nich przygotowane w taki sposób, aby umożliwić swobodne wejście do restauracji osobom poruszającym się na wózkach inwalidzkich lub matkom z małymi dziećmi.
Przy Pałacu od strony kas biletowych powstanie ogródek letni. Zacienione miejsce sprawi, że również w upalny dzień z przyjemnością będzie można rozkoszować się kawiarnianymi smakołykami. Dodatkowo naprzeciwko kasy powstanie ogródek grillowy.
Nie tylko wnętrza Pałacu, ale również rozległy Ogród będą idealnym miejscem do odpoczynku. Na ogrodowych polanach powstaną dwie wiaty piknikowe wraz z urządzeniami rekreacyjnymi dla dzieci . Mniejsza na ok. 30 osób oraz większa, w której będzie można zorganizować spotkanie nawet na 100 osób. Nowo wybudowane grille, miejsca ogniskowe oraz rekreacyjne wyposażenie wiat wprowadzą gości w biesiadny klimat
Znając oczekiwania naszych miłych gości oraz chcąc zapewnić profesjonalny serwis gastronomiczny ogłosimy wkrótce przetarg na obsługę gastronomiczną całego kompleksu. Zależy nam, aby kuchnia kusiła regionalnymi potrawami, kawiarnianymi słodkościami oraz pyszną kawą. Szukamy partnera, który zapewni niezwykłą podróż kulinarną, począwszy od smakowitych śniadań dla gości korzystających z usług noclegowych, przez lunche, obiady, pakiety ogniskowe dla grup zorganizowanych, aż po obsługę szkoleń, konferencji i różnego rodzaju imprez okolicznościowych. Kulinarne wyzwania będzie można realizować również
w powstającym w spichlerzu ,,Domu Lidera” i budowanym przy nim ,,inkubatorze kuchenny”…. Ale o tym napiszemy w innym czasie.